Cara Nak Buat Masak Lemak Pucuk Paku
Tambah apa yang rasa tak cukup yang penting rasa kena pedas masam masin dan manis. My take on lemak.
Resipi Masak Lemak Pucuk Paku Dengan Udang Lauk Sedap Tak Boleh Bawak Bincang
Masukkan pucuk paku gaul rata dan tuang pati santan.
. CARA-CARA PENYEDIAAN MASAK LEMAK PUCUK UBI DENGAN TELUR ITIK. Sayur pucuk paku ni kalau nak masak kenalah beli banyak. Masak Lemak Pucuk Paku Ikan Masin.
Kali ini saya nak share resepi lemak pucuk paku tempe serius sedap. Kemudian masukkan dalam periuk bersama santan cair. Masak dengan api sederhana hingga mendidih dan pucuk paku lembut kacau perlahan2.
Satukan suma bahan kacau hinggan kuah mendidihTutup api. Kacau perlahan dan masak sekejap. Tambah pulak jika nasi putihnya panas panas.
Tumis bahan tumbuk sehingga garing dan naik bau. Bawang merah tumbuk Bawang putih tumbuk Udang kering tumbuk Garamperasa. Kacau selalu dan masak hingga keledek empuk.
Siang pucuk paku cuci bersih dan toskan. Kisar bahan kisar letak air sedikit saja. Kalau nak beli sayur pucuk paku pastikan daunnya masih segar dan tidak layu.
Masukkan pucuk paku gau rata dan masak sekejap. Cara-Cara Membuat Resipi Pucuk Paku Masak Lemak Cili Padi. Masukkan batang pucuk paku.
CARA PENYEDIAAN PUCUK PAKU TUMIS CILI PADI. Ita kebiasannya suka tumis dahulu. Mula-mula kisar atau tumbuk separa hancur cili merah cili padi dan juga bawang merah.
2 ikat pucuk paku 5 ulas bawang merah 1 inci kunyit 12 cawan ikan bilis - di rendam sekejap di dlm air 1 sudu teh serbuk lada hitam 2 cawan santan pekat 2 cawan air 12 biji bawang besar - di potong besar. Kalau lah gulai atau masak lemak seperti ini kena gandingkan dengan lauk simple simple jer. Kacau dan biarkan mendidih dengan api sederhana.
Resepi masak lemak pucuk paku ikan bilis - Maklum goreng tempe tauhu dan ikan bilis terlebih dahulu untuk menambah aroma da. Tuangkan ke dalam besen. Kalau guna pisau bahagian keras pun akan termasuk sekali.
Jangan lah pulak nak digandingkan dengan sambal tumis bagai. Sayur pucuk paku masak lemak cili api sememangnya hidangan kegemaran keluarga Che Nom dan tak pernah jemu dimakan. Pucuk Paku Masak Lemak Kuning.
If you enjoy it give it a thumbs up or can subscribe to me. Bila cili dah masak masukkan kicap dan gula sedikit. MASAK LEMAK PUCUK PAKU DENGAN UDANG 1 mangkuk besar pucuk paku yang telah di bersihkan 10 ekor udang sederhana besar 2 pokok daun ketumbar bersama akarnya akarnya bersihkan hiris2 sikit puang kotor tanahnya 2 batang serai di titik Bahan Kisar 15 tangkai cili padi kalau tak suka pedas boleh kurangkan 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang.
Sayur pucuk paku masak lemak cili api sememangnya hidangan kegemaran keluarga Che Nom dan tak pernah jemu dimakan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Adalagi tak resepi lain yang sedap untuk dimasak.
Ita ni suka tumis sebab sukakan bau harum. Seterusnya masukkan isi kerang pucuk paku dan tauge. Cara Memasaknya.
Kalau dengar jer pucuk paku pasti yang terbayang ialah pucuk paku goreng belacan sayur lemak pucuk paku dan rendang pucuk paku. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Jika daunnya sudah bertukar warna gelap di hujung maknanya daun sudah lama dipetik dan tidak segar lagi.
Hidangkan bersama nasi putih sambal belacan. Kalau nak beli sayur pucuk paku pastikan daunnya masih segar dan tidak layu. Ikan bilis atau udang kering cili api bawang merah di blend.
Masukkan hirisan cili merah. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau masukkan serai udang kering dan kacau sebati. Kemudian masukkan kerisik bawang besar air limau nipis santan garam dan gula.
PucukPaku Lemak Cili Api. Tips yang saya baca ialah pucuk paku disiang dengan menggunakan jari sahaja supaya kita tahu bahagian yang lembut. Masukkan pula santan cair dan masak atas api kecil hingga mendidih kacau rata.
Visit blog httpwhatsinmysma. Masukkan kiub ikan bilis jika guna dan masak hingga keledek hampir empuk. Masak Lemak Pucuk PakuBAHAN2-Pucuk paku siang dan basuh bersihBawang merahKunyit hidupCili apiSerai titikSantanKiub pati Ikan bilis adabi_consumer Asam.
Pucuk paku diasing tangkai dan daunnya. Jika daunnya sudah bertukar warna gelap di hujung maknanya daun sudah lama dipetik dan tidak segar lagi. Pucuk paku dari bersihkan dan tod.
Biarkan mendidih perlahan perlahan sambil dikacau sekali sekala. Ada yang tak tumis terus aje bubuh dalam periuk dan rebus. Masukkan pucuk paku pati santan garam secukupnya.
Masukan bahan2 ni dlm periuk bersama santan. Akhir sekali masukkan cili merah hiris garam secukup rasa dan sedikit gula. Kisar atau tumbuk cili padi ikan bilis dan kunyit.
Makan jer dengan ikan goreng garam kunyit pun dah cukup sedap. Rebus pucuk ubi hingga lembut terlebih dahulu. Bila mendidih masukkan pucuk paku garam n tumix.
Perasakan dengan garam secukupnya lada hitam dan sedikit. Kalau nak beli. Sebab bila di buat lauk jadi sikit aje dapatnya.
Lembutkan dengan air sekejap. PucukPaku Lemak Cili Api.
Cara Masak Lemak Pucuk Paku Yang Mudah Sedap Youtube
Comments
Post a Comment